Tel: +36 30 937 9533

Tel: +36 1 301 0306

info@exkluzivutazas.hu

www.exkluzivutazas.hu

A maja építészet különleges emlékei Mexikóban és Közép-Amerikában

Mexikóban a Yuccatán-félszigeten és a szomszédos Tabasco és Guatemala területein éltek a függetlenségüket nagyon elszántan védő Maják. Építészeti alkotásaik szerte fellelhetők ma is ezeken a területeken, mert különös módon az épületekhez használt köveket a későbbi korok népei nem hordták szét, nem bontották el az építményeket, így trópusi növényekkel benőve, de fennmaradtak az utókornak és lehetőségünk van megismerni és megérteni ezt az ősi civilizációt.

A maja civilizáció i.e 300 és i.sz 1550 között élt Közép-Amerikában. Írásmódjáról, művészetéről, csillagászati és matematikai ismeretéről és építészetéről volt híres.

A sok ezer évet felölelő maja építészet legismertebb emlékei a lépcsős piramisok és a barlangok.

mexicokukulcanpiramis.jpg

A maja naptárral szinkronban a templomokat és piramisokat 52 évente felújították, átalakították az adott korszak jegyeit az építményeken hagyva. Nagyon valószínű, hogy az éppen aktuális uralkodók, vezetők is gyakran kezdeményeztek átalakításokat ezeken az építészeti alkotásokon a naptár ciklusát figyelmen kívül hagyva. Az is elterjedt volt, hogy egy régi épület helyére újat építettek. A tikali Északi-Akropolisz 1500 évnyi építészeti stílust visel magán.

Ha megfigyeljük a számtalan felhasznált elemet és stílust a maja építészetben, közelebb kerülünk ahhoz, hogy megértsük az ősi civilizációkat.

A maják városépítészetére nem volt jellemző a tervezés. Az új városok kialakulása inkább véletlenszerű volt, kevésbé befolyásolták a domborzati adottságok. A lapos észak-yucatán mészkő síkságokon nagy kiterjedésű települések jöttek létre, ugyanakkor szívesen építkeztek a hegyekben is, ahol a tornyaik és templomaik a topográfiai jellemzőknek köszönhetően magasabbnak látszottak.

A maja klasszikus kori építészetet az egymással összekötött terek és közlekedő utak uralták. Míg a külső megjelenést a kidolgozottság és a nagy nyitott terek jellemezték, a belső térrel már kevesebbet foglalkoztak. A késő posztklasszikus korig nem jelentek meg az erődítményszerű építmények.

A klasszikus korszak nagyszabású építkezéseikor az épületek fekvésének és tengelyeinek meghatározásánál csillagászati szempontokat vettek figyelembe, ugyanakkor fontos volt a vízlelő helyek és más természeti adottságok elérhetősége is.

A maja építményekben a legmeglepőbb, hogy a legnagyobb építkezések idején nem álltak a rendelkezésükre fémszerszámok vagy a kerék és nem tudták munkára fogni az állatokat sem, minden emberi erővel épült. Zömében a kőszerszámokkal könnyen megmunkálható mészkövekből építették monumentális építményeiket. A nyersanyagot helyi kőfejtőkből nyerték ki. Habarcsként összezúzott és égetett vegyes mészkövet használtak, amely nagyon hasonlított a cementre.

Ahogy a kőfejtési technika fejlődött, már képesek voltak olyan mészkőtéglákat bányászni, amelyek tökéletesen illeszkedtek egymáshoz és szükségtelenné tették a mészkőhabarcs használatát.

A lakóházak főleg fából, vályogból és szalmából épültek, de előfordult, hogy mészkövet is használtak.

Fontosabb épületeik között meg kell említeni az ünnepi platformokat. Ezeken a négy méternél alacsonyabb mészkőemelvényeken tartották a ceremóniákat és vallási rituálékat.

A paloták nagy és gazdagon díszített épületek voltak, amelyek az elit lakosság lakóhelyeként szolgáltak. Minden olyan királyi palotát, amely többszintes volt és sok szobából állt akropoliszként szoktak emlegetni, azonban a paloták lehettek egyszintesek is. A maja építészetre a legjellemzőbb az egyszintes épületek, ritkábbak voltak 2-3 szintes akropoliszok.

A piramisok és templomok vallási és temetkezési célokat szolgáltak. A maja lépcsős piramisok felvezettek egészen az isteni magasságokig, ahonnan el lehetett érni a magastemplomok bejáratát.

Az elnyújtott és lapított H betűt formáló fedett labdajátékcsarnokok voltak a színterei a Közép-Amerika szerte elterjedt labdajáték összecsapásoknak és az Olimpiához hasonló nagy versenyeknek. Ezek vallási jelentéssel is bírtak, ezért a közelben gyakran található templom is. A labdajátékok nem ritkán jártak véráldozattal is, amikor is a vesztest feláldozták, mert úgy hitték, hogy ez szükséges az égitestek mozgásának fenntartásához.

Két épületcsoportot vagy lakóépületet általában diadalívekkel kötöttek össze. Az ívek egyszerűek, de méreteiknél fogva grandiózusak voltak.

Mexikóban járva az egyik leglátványosabb az esőerdőben, trópusi növényekkel benőtt maja romváros Palenquenél található. Uxumal a szavannával körülvett város szintén nagyon látványos maja várost rejt. A leglátogatottabb maja romok Chichén Itzánál találhatóak. Meg kell említenünk a Maja Riviérán a Xcaret öko-régészeti tema­tikus parkot, ahol egy rekonstruált maja falut is felfedezhetünk. Tuum maja romjainak vonzerejét a fekvésük adja. Az El Castillo épületegyüttese a Karib-tenger fölé magasodó sziklán emelkedik fölénk.

tulumromok.jpg

A mexikói maja romokat felfedezhetik ezen a Mexikói kiskörút cancuni pihenéssel körutazásunkon is, vagy kérésre szívesen összeállítunk egyéni maja romokat meglátogató programot is.

Exkluzív utak