Tel: +36 30 937 9533

Tel: +36 1 301 0306

info@exkluzivutazas.hu

www.exkluzivutazas.hu

Amit tudni akartál a sushiról, de sosem merted megkérdezni

Ismered a mondást: valaki vagy imádja a sushit, vagy nem bírja, középút nincs. De győztek a japán konyha kedvelői, mert ők vannak többen. Ha csak most szántad rá magad, hogy elindulj a sushi tekercsekkel és nigri költeményekkel kirakott úton, ez a kisokos biztosan segíteni fog.  

Hogyan egyél pálcikával?

Egyik pálcikát a gyűrűsujjra helyezd, szorítsd a hüvelykujj tövéhez, másikat a középső ujj hegyéhez támaszd, miközben a mutatóujjad és a hüvelyked közrefogja – a két fadarab máris pálcikaemberke módjára táncol kezedben.

sushi_exkluzivutazas.hu.jpg

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: „Most akkor a wasabit bele kell keverni a szójaszószba, vagy külön kell rákenni a falatra?”

Sokáig hittem tévesen, hogy az erejéről híres zöld vizitormát – leánykori nevén: wasabit – a szójaszószba mártott sushira szokás kenni, de nemrég japán fanok felvilágosítottak, hogy étkezés előtt, miután tálkába öntöttem a szójaszószt, fél teáskanálnyi pasztát fel kell benne oldani. Mi több, a gyömbért sem kell külön kezelni, az is mehet a lecsóba – micsoda képzavar! –, vagyis a szójaszószba. Ám ha túl sósnak érzed a makit, ráteszed a gyömbért, így veszít sósságából.

sushi1_exkluzivutazas.hu.jpg

Az egyik tálban lévő gyömbér miért piros, a másikban meg miért sárga? Hogyan készülnek ezek?

A gyömbérgumókat meghámozzák, vékonyra reszelik, egy percre forróvízbe dobják, majd cukros ecetben pácolják. Sárga a természetes színe, rózsaszín akkor lesz, ha bébi gyömbért használnak, vagy ételfestékbe mártják (de ettől ne kenődj el).

Milyen rizsből készülnek a fogások, és miből van a haragoszöld, ehető „csomagolás”?

Ne a nálunk gyakran használatos „rizsát” képzeld el, hanem rövid szemű speciális japán szusirizst, ami rizsecettel, cukorral és sóval kombinálva, főzés során áll össze, szó szerint, hisz a japán rizs legfőbb ismertetőjegye ragadóssága – a noriból, azaz tengeri növényekből, főleg vörös algából készült zöld lap is jól rátapad.

Hogyan mártogass?

Mindegyik falatot mártsad bele az előkészített tálkába; ha jobbkezes vagy, jobbodban a pálcikák, bal kezeddel emeld magad elé a tálat, és bátran mártogass.

„De én nem szeretem a halat, sem a herkentyűket! Akkor a sushi nem nekem való?”

Dehogynem! Szinte mindenből lehet sushit csinálni: shiitake gombából, kacsamájból, tojásból, tofuból, avokádóból, japánretekből, spárgából, kaliforniai paprikából stb. Sőt, Budapesten van egy japán étterem, ahol „magyaros” sushit is kapni, lilahagymával, mustárral, kolbásszal, tarjával, rántott csirkével!

sushi2_exkluzivutazas.hu.jpgMit kóstolj meg feltétlen, ha ínyenc vagy?

A teljesség igénye nélkül: füstölt lazacost, tigrisrákost, lepényhalast, Szent Jakab kagylóst, tintahalast, angolnást, lazackaviárost.

Milyen fajtájú sushik vannak?

Alap a maki és a nigri, előbbi kis kerek falatka, közepén töltelékkel, norival körülvéve, a másik hosszúkás, rajta feltét, nori fogja át. A kaliforniai tekercs újdonság, a sushi világhódító útja során találták ki, „magja” rákimitáció, azoknak való, akik nem szeretik a vízicsemegét. Kerek, nagyobb, mint a maki és több mindent pakolnak a közepébe, egy harapással nem is lehet megenni. Legújabbak a kifordított és édes makik meg a dizájnszusik. Jóindulattal idesorolható a tempura is, vagyis a könnyű, palacsintatésztaszerű bundában, forró olajban kisütött hal- vagy zöldségféleségek.

Plusz jótanácsom: innivalónak válassz licsilevet, szerintem egy szusilakoma csakis licsivel kerek.

Nincs más hátra, minthogy elmégy egy szusibárba, és ha további kérdésed lenne a ropogós rákmaki ropogtatása közben, hívd utazási irodánkat, hátha tudja a választ – legfeljebb ajánlunk neked egy kedvező árú utat Japánba.

Írta: Kiss Annamária

Exkluzív utak