Tel: + 36 30 349 1992
+36-1-301-0306

Tel: +36 1 301 0307

info@exkluzivutazas.hu

www.exkluzivutazas.hu

Ausztrália

Általános információk

Ausztrália a legek országa, a legkisebb kontinens és a legnagyobb sziget a világon. A kenguruk földjét régen Terra Australis Incognita, azaz ismeretlen déli földrészként említették.

A különleges növény- és állatvilág, a festői tájak, a vörös sivatag és a világűrből is látható egyedülálló természeti világcsoda, a Nagy Korallzátony népszerű úti céllá emelte az országot.

A Great Barrier Reef Ausztrália egyik fő vonzereje, mely több mint 3000 egyedi zátony rendszerből és több tucat trópusi szigetből áll. A világ 7 természeti csodájának egyike, ahol a snorkelezéstől kezdve a búvárkodáson át az üvegfenekű hajóig számtalan lehetőség nyílik az óceán és a helyi élővilág felfedezésére.  

Cairns, a trópusi északi rész egyik kedvelt üdülőhelye, ahonnan számos szervezett túra indul a közeli őserdőbe, az északi Daintree vidékre illetve a korallzátony külső szigeteire.

Sydney a világ egyik legszebb fekvésű városa lüktető, pezsgő életével, szebbnél-szebb tengerpartjaival és olyan világhírű látványosságokkal, mint az Operaház vagy a Harbour Bridge (Kikötő híd) ezrével csábítja a látogatókat egész évben.

Ausztráliában rendkívül népszerűek a vízi sportok. Sydneyben és környékén több mint 70 kellemes tengerparti szakasz található, ahol előszeretettel fürdőznek a helyiek és a turisták. A homokos partok, a sok napsütés és a kitűnő fürdésre és szörfözésre alkalmas helyek minden napszakban vonzzák a látogatókat.      

Látnivalók:

Ausztráliában  rengeteg olyan  élményben lehet részünk, amely nincs sehol máshol a világon: koala simogatás, kenguru etetés, cápamerülés ketrecben, búvárkodás a Nagy Korallzátonyon, sivatagi túra az Ayers Rock környékén.

Feledhetetlen kaland az egész napos kirándulás a King kanyonban, borkóstolás a Hunter Valleyben vagy Barossa völgyben, fürdés és kerékpározás Rottnest szigeten, barangolás a Kakadu Nemzeti Parkban, önfeledt szórakozás Gold Coast –on egy vidámparkban, a Taronga állatkert meglátogatása, szörfözés a híres Bondi Beachen vagy éppen egy meghitt tengerparti séta Sydneyben.

Helyi idő:       

GMT + 8 óra / + 11,5 óra között országrésztől függően

Pénznem:      

Ausztrál dollár (AUD), váltópénz a cent

Nyelv:

Angol

Beutazási szabályok: 

Magyar állampolgárok útlevéllel, retúr útra szóló repülőjeggyel maximum 90 napig tartózkodhatnak az országban. A vízum az interneten igényelhető, mely egy évig érvényes. Az útlevélnek a hazaérkezéstől számítva 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

További feltételek: visszaigazolt szállásfoglalás, anyagi fedezet igazolása a tartózkodás idejére.  

Egészségügyi előírások:

Kötelező védőoltás nincsen.

Bővebb információ a Nemzetközi Oltóközpontban kérhető. Címe: 1134 Budapest, Váci út 70.

A beutazási nyomtatványon nem bejelölt tételekért komoly büntetést szabhatnak ki. Érkezéskor minden csomagot ellenőriznek a hatályban lévő szigorú karantén miatt, ezért indulás előtt ajánlatos tájékozódni a legfrissebb szabályokról, tiltásokról.
https://www.daff.gov.au/biosecurity/travel/cant-take

Éghajlat:

Ausztrália déli része mérsékelt éghajlatú, míg az északi területek a trópusi övhöz tartoznak. A forró nyár és az enyhe tél az egész országra jellemző. A tavasz szeptembertől-novemberig, a nyár decembertől-márciusig, az ősz áprilistól-májusig és a tél júniustól-augusztusig tart. Hatalmas ország lévén érdemes utazás előtt utánanézni a meglátogatott területek időjárásának, mivel nagyon változó lehet évszakoktól, tengerszint feletti magasságtól függően. Nyáron a belső sivatagi területek rendkívül forróak lehetnek.

Terület:                     

7 692 024 km2

Népesség:                             

23 193 000 lakos

Főváros:                                

Canberra

Vallás:

Római katolikus (41%), anglikán (29%), egyéb (30%)

Ország hívószám:

+ 61

Elektromos áram:    

230 Volt

Külképviselet:                       

A budapesti Ausztrál Nagykövetség 2013-ban bezárt.

A bécsi Ausztrál Nagykövetség címe és elérhetősége:

Australian Embassy
Mattielli Strasse 2-4.
A -1040 Vienna, Austria
Tel: +43 (1) 506 740

A nap 24 órájában elérhető konzuli segélyhívószám Canberrában +61 2 62613305            

Egyéb:

Öltözködés:                                          

Az erős UV sugárzás miatt ajánlatos a magas faktorú naptej, napszemüveg, kalap vagy sapka viselése. Az ausztrálok laza, kedves emberek. Szeretnek divatosan, fiatalosan öltözködni.

Vásárlás:                                

Országszerte megtalálhatók a nagy szupermarketek, bevásárló központok és számos kis üzlet, ahol gazdag kínálat található szuvenírekből, ajándéktárgyakból. Érdekes, egyedi tárgyakat lehet találni a helyi piacokon vagy kirakodó vásárokon. Egyedi ausztrál ajándéktárgyak a krokodilbőr cikkek, opálból készült ékszerek és a gyapjúkészítmények.

Étkezés:                                         

Az ausztrál emberek szeretnek leülni egy kávé mellé beszélgetni reggelente. A városokban bőséges választékot találni európai és ázsiai konyhákból is. Népszerűek a gyorséttermek és a tengeri ételekre specializálódott büfék, vendéglők is. Általában sok sört fogyasztanak, de előszeretettel kóstolják az ausztrál minőségi borokat is.  

Borravaló:

Nem várják el a borravalót, de kimagasló szolgáltatás esetében 10%-ot szokás adni.