Tel: +36 30 937 9533

Tel: +36 1 301 0306

info@exkluzivutazas.hu

www.exkluzivutazas.hu

Az Aldabra óriásteknősök és más veszélyeztetett állat- és növényfaj megmentői Mauritiuson

Mauritius, a trópusi paradicsom, természetvédőknek és tudósoknak köszönheti, hogy különleges trópusi élővilágával ma is találkozhatunk, főleg természetvédelmi területeken. Nagyon sok üdülőhely is fontos feladatának érzi, hogy az őshonos élővilág minél nagyobb területen terjedjen el újból és ebben komoly szerepet is vállalnak.


Mauritius az Indiai-óceánban fekszik, a legközelebbi kontinens, Afrika, partjaitól 2000 km-re, ennek köszönhetően a szigeten főleg repülő vagy vízi élőlények tudtak megtelepedni, az őshonos állatai madarak, hüllők és hallak voltak. Amikor az ember megjelent a szigeten, az mind trópusi növényvilágra, mind az állatvilágra nagy csapás volt. A növényzetet kiirtották és helyére cukornádat ültettek, a megmarad ősi növényvilágot pedig betegségek és élősködök tizedelték. A sziget jelképét, a röpképtelen dodó madarat is csak fennmaradt rajzokból ismerhetjük, utolsó példányát a szigetre érkező hódítók ették meg.

Lelkes tudósok és természetvédők tevékenységeinek hála, az elmúlt másfél évszázadban sikerült sok növény és állatfajt visszatelepíteniük, hogy Mauritius és környező szigetei ismét trópusi paradicsom lehessen.

Mauritius déli részén, a La Vanille rezervátum és természet park számos a szigeten egykoron szabadon élt állatnak ad otthont és gondoskodik róla, hogy ne halljon ki a még fennmaradt néhány állatfaj.

Az itt élő teknősöket húsukért és a belőlük készített olajért vadászták, tojásaikat az emberrel együtt érkező disznók és a patkányok ették meg. Számuk rohamosan csökkent. Charles Darwin javaslatára az 1880-as években Seychellesről hozták azokat a teknősöket, akiknek a leszármazottaival ma a La Vanille parkban és más védett területeken találkozhatunk.


Az Aldabra óriásteknős az utolsó megmaradt óriásteknős faj, amely az Indiai-óceán szigetvilágában élt. Az egyik legnagyobb méretű teknős, páncélja 120 cm hosszúra is megnőhet és átlagosan 250 kg súlyt nyom. A faj példányai élnek az egyik legtovább az óriás teknősök közül. Akár több, mint 100 évet is megélhetnek. A La Vanille parkban több Aldabra teknőssel is találkozhatunk, mind fogságban születtek. A parkban él a világ egyik legidősebb óriásteknőse, Domino, aki 1910 körül született, 265 kg és 160 cm hosszú.

Az óriásteknősök mellett több ritka, csak az Indai-óceán szigetein élő teknősfajt is láthatunk a La Vanille-ben, ahol az 1980-as években kezdtek el egy erőteljes szaporítási programot, amelynek köszönhetően 10 éven belül várhatóan több, mint 1000 teknős fogja benépesíteni a rezervátum területét.

Mauritiuson járva, érdemes felkeresni a parkot, ahol nem csak teknősökkel, hanem krokodilokkal, más hüllőkkel, majmokkal is találkozhatunk és megismerhetjük Mauritius eredeti növény és állatvilágát.

Mauritius utazás ajánlatainkért kattintson ide

Exkluzív utak