Tel: + 36 30 349 1992
+36-1-301-0306

Tel: +36 1 301 0307

info@exkluzivutazas.hu

www.exkluzivutazas.hu

Az egymilliós fontos Mauritius

Ha filatelisták vagyunk, biztosan tudjuk, hogy a kék és a vörös színű Mauritius a világ bélyegritkaságai közé tartoznak. Nevüket a szigetről kapták, itt adták ki a britek 1847 őszén. Egyébként ezek voltak az első brit bélyegek, amit nem az Egyesült Királyságban bocsájtottak forgalomba. Viktória királynőt ábrázolják.

Egy helyi órásmester nyomtatta500-500 példányban, a vöröst1, a kéket 2 pennys értékben. Nagy részük mára megsemmisült, jelenleg 27 darab létezése bizonyított. Értéküket növeli, hogy hibásak: a szokásos „Post Office” (postahivatal) felirat helyett – valószínűleg véletlenül – a „Post Paid” (postai díj fizetve)került rájuk.

mauritius_belyeg_1exkluzivutazas.hu.jpg

Kalandok színezik a két bélyeg történetét, a hamisítástól kezdve a megszerzésig tartó hajszán át a Bordeaux-levélig. Utóbbi sztori a leghíresebb mind közül: egy üzleti levél borítékján egyszerre szerepel a két ritkaság. Ezek a Mauritius-bélyegek a legértékesebbek, a levél a 90-es évek elején nagyjából 200 millió Forint értékben cserélt gazdát. A bélyegek mostani értékét egymillió Fontra becsülik.

A kis példányszám ellenére bizakodhatunk, hogy egyszer, a bélyegnek köszönhetően csodásan meggazdagszunk, ugyanis 1945-ben a Berlini Postamúzeumban egynek lába kelt – valahol még meglehet!

Írta: Kiss Annamária

Exkluzív utak