Tel: + 36 30 349 1992
+36-1-301-0306

Tel: +36 1 301 0307

info@exkluzivutazas.hu

www.exkluzivutazas.hu

Az ezeréves japán kultúra dicsérete

Ki ne lenne kíváncsi egy gésaképző intézetre, csodás kimonókra, a mangavilág titkára, zen templomokra, különleges sushi-féleségekre és a teaivás ceremóniájára? Látogassunk el Japánba! És persze, ha lehet, időzítsünk a cseresznyevirágzás idejére.

A legtöbb gésa Kyotóban, a Gion negyedben él, körülbelül kétszázan lehetnek. Ritkán találkozhatunk velük, inkább csak estefelé járnak az utcán. Gyönyörű, színpompás kimonójukról könnyen felismerhetők. A szórakoztató művésznők maikoiskolában szerezik tudományukat, hat éven keresztül a hallgatókat maikóknak nevezik, és táncot, zenét, éneklést, társasági viselkedést tanulnak. Az iskolák kitűnő munkájáról a gésákká vált nőket vendégül látó urak nyilatkozhatnának… A gésák kimenőjükhöz speciális hajápolószert, kaméliaolajat használnak, amitől hajkoronájuk erősen csillogóvá válik, és zorikat hordanak, a filmekből jól ismert fehér lakkozott bőrpapucsot. Mindkét kelléket beszerezhetjük, előbbit izgalmas piacokról, utóbbit helyi iparművészek kicsiny boltjaiból.

gesa_belspedtravel.jpg

Együnk autentikus sushit hangulatos japán bárban, garantáltan másmilyen ízeket érzünk majd, mint az itthon megszokott running sushi éttermekben. A nyers rák, tintahal, tonhal és lazac mellett a nálunk kevéssé ismert chirachi halikrát is megkóstolhatjuk. De ne hagyjuk ki az ősi alkoholos italt, az erjesztett rizsből készített szakét sem.

chado_japan_belspedtravel.jpg

A japán kultúra szerves része a manga. Tekintsünk meg legalább egy olyan múzeumot, ahol beavatnak minket a mangarajzok történetébe. Zöldtea ivására alkalmas a múzeum kávézója is – alapszinten belekóstolhatunk a zen teakultúrába. A szertartás a porrá őrölt zöldtea, az európaiak körében is egyre népszerűbb matcha köré szerveződik, és chadonak nevezik, de a szálas teákhoz is tartozik szertartást, ami a sencha do. Bonyolultan, több lépcsőben, sok eszköz bevonásával zajlik az elcsendesülést segítő folyamat, és már a teakiöntés is szertartásos. Az egész a belső elmélyülésről, filozofálásról szól, kiváló önismereti tréning lehet. Ha Önt is komolyabban érdekli a japánok élete, ha tüzetesebben megismerkedne az ázsiai kultúrkörrel, ne csak a szakkönyveket bújja, keressen kedvező utazási ajánlatokat Japánba – kérje irodánk segítségét!

Írta: Kiss Annamária

Exkluzív utak