Tel: + 36 30 349 1992
+36-1-301-0306

Tel: +36 1 301 0307

info@exkluzivutazas.hu

www.exkluzivutazas.hu

Az Indiai-óceán virága

A Maldív-szigeteket felfedezője, Marco Polo Az Indiai-óceán virágának keresztelte el. A 19 szigetcsoportot atollok alkotják: 1192 szigethez tartozik 26 atoll. Az ország földrajzi helyzete miatt többszörös rekorder, de persze turistaként inkább exkluzív tengerpartja nyűgöz le.

maldiv_szigetek_atollok_exkluzivutazas.hu.jpg

Azért vegyük át egyedi földrajzát, mert érdekes! Idetartozik a világ legkisebb szigete, ami nem nagyobb néhány négyzetméternél. A legalacsonyabb ország-címet is birtokolja: átlagosan 1,5 méter a tengerszint feletti magassága. Ám még izgalmasabb Guinness-rekordja, hogy itt van a Föld legalacsonyabban fekvő legmagasabb pontja.

A szigeteket keresztezték az ókori kereskedelmi útvonalak, sokféle etnikum letelepedését hozva: arabok, afrikaiak, ázsiaiak, indiaiak, európaiak találtak ideális lakóhelyre a környéken. A buddhista gyökereket számos szakrális épület is mutatja, de ma már a muszlimok vannak többségben, akik szintén elkötelezetten ápolják hagyományaikat. Régebben korallokból építették a házakat, ezeket mostanra csak mutatóban látni. A korallházak nemzetközi oltalom alatt állnak, hogy még sokáig fennmaradjanak.

maldiv_korall_hazak_exkluzivutazas.hu.jpg

A helyiek nemcsak régi épületeiket féltik, de a klímaváltozással is foglalkoznak. Figyelemfelkeltő akciókat szerveznek, mint például azt a víz alatti ülést, amellyel nemrégiben az óceán vízszintjének emelkedésére hívták fel a figyelmet. Azonban, ha turistaként érkezünk, gondtalan pihenéssel tölthetjük időnket, csak a fényvédelem miatt kell aggódnunk: a nagy mennyiségű napsugárzás majdnem 90 fokos szögben éri a térséget – kötelező a magas faktorszámú fényvédő használata. Ha Ön is kíváncsi, miért nevezte Polo a Maldív-szigeteket az óceán virágának, utazzon oda utazási irodánk segítségével.

Írta: Kiss Annamária

Exkluzív utak