Tel: + 36 30 349 1992
+36-1-301-0306

Tel: +36 1 301 0307

info@exkluzivutazas.hu

www.exkluzivutazas.hu

Dubai vagy Omán, hova utazzunk?

Dubai, az Egyesült Arab Emirségek tagja ugyanúgy az Arab-félszigeten fekszik, mint az Emirátusoktól különálló, szomszédos ország, Omán. Mind az Emirátusok, mind Omán legfőbb exportcikke az olaj, minkét államot arabok lakják, mégis nehéz két különbözőbb szomszédos országot találni a világban. Hogy hova érdemesebb inkább utazni, nyüzsgő Dubajba és a többi Emírségbe vagy a Magyarországtól háromszor nagyobb Ománba? A legjobb döntés az, hogy mind a kettőbe.

dubai1.jpg

Ha Dubajon, Abu Dzabin és a többi Emirátuson már túl vagyunk, nézzünk körbe jobban az Arab-félszigeten, mert ott lapul a csillogó gazdagság árnyékában egy nem is olyan kis ország, a három magyarországnyi területű Omán. Területének négyötöde sivatag. Partját három tenger is mossa. Háromezer méternél magasabb hegyek is szabdalják. Az Omán fő bevételi forrása szintén az olaj. Később indult fejlődésnek, mint a szomszédos Emirátusok. Az 1970-es évek előtt nem volt kövezett útja és kórháza is csak egy missziós. Ma már rendkívül fejlett az infrastruktúrája. Mégis, mintha a 30 évvel ezelőtti Dubajban járnánk. A nyüzsgő Emírségekhez képest lelassult az élet. Tudatosan választották ezt az irányt. A céljuk az, hogy fenntartsák az ország hagyományait, mind építészetileg, mind kulturálisan. Ez a látnivalóiban is megnyilvánul. Több az UNESCO Világörökség listáján szereplő épületet és helyszínt is találunk Ománt járva: erődöt, bronzkori településeket, régi kereskedő városokat. Egyedülálló természeti látványosságai vonzzák az öko- és kalandturistákat. Különleges élmény a Wadikban kirándulni, az időszakos vízfolyások által kivájt völgyekben, ahol a kis tavak sokaságában marad meg a víz a nyári szárazság idején. A völgyekben túrázva, lépten nyomon megmártózhatunk egy kristálytiszta, meleg vízű tóban. A sivatag dűnéin terepjáróval szafarizhatunk. Meghódíthatjuk a 3000 méter fölé nyúló hegyeket. Ha a kalandokban elfáradtunk, pihenhetünk az 1700 km hosszan elnyúló tengerparton. Hozzá kell tenni, hogy jóval kisebb szállásválasztékkal várja a látogatóit az ország, mint a szomszédja. Omán novembertől márciusig kedvező a turizmus számára, a többi időszakban elviselhetetlen a hőség, kirándulások számára alkalmatlan. Míg az Emirátusokban rengeteg lehetőségünk van a nyári melegben is programot találni, Ománból pont azt kell kihagyni a hőség miatt, amiért érdemes meglátogatni. De a téli időszakban is 30 C fok körüli hőmérséklettel vár a sivatag és a tengerpart, egyedül a magasabban fekvő hegyi területeken lehet hideg, esetleg egy kis havazás.

Ha van rá időnk és lehetőségünk, ne álljunk meg Dubajnál és a többi Emírségnél, ha az Arab-félszigeten járunk, látogassuk meg a szomszédos Ománt is, ha többre vágyunk városnézésnél és szórakozásnál, nem fogunk csalódni.

Exkluzív utak