Tel: + 36 30 349 1992
+36-1-301-0306

Tel: +36 1 301 0307

info@exkluzivutazas.hu

www.exkluzivutazas.hu

Érdekes tények Ománról

Omán, a nyugodt és békés ország az Arab-öbölben, sokáig el volt zárva a külvilágtól, turisták nem látogathatták. Ma már egyike az olajból meggazdagodott országoknak, bár sokkal csendesebb és lelassultabb, mint szomszédja, a nyüzsgő Egyesült Arab Emírségek.

Összegyűjtöttünk néhány érdekességet erről a kulturális és természeti kincsekben rendkívül gazdag országról.

Ománban több mint 500 erőd, kastély és őrtorony áll a turisták legnagyobb örömére.

muscat-ovaros-oman.jpg

Nem kell jövedelemadót fizetni.

Mivel olajtermelő ország, rendkívül olcsó az üzemanyag, így rengeteg az autó és ehhez rendkívül fejlett közlekedési infrastruktúra is társul. A legfontosabb közlekedési eszköz az autó. A tömegközlekedés kevésbé jellemző.

Baloldali közlekedés van. Tilos dudálni. Ha a hatóságok koszosnak találják az autót, meg is bírságolhatják a sofőrt.

A taxi olcsó közlekedési eszköz a városokban, de tudni kell róla, hogy fix tarifával lehet igénybe venni fix útvonalakra, nincs taxi óra. Ha le akarunk térni az útról, felárat kell fizetni.

Amikor egy ománi fiatal betölti a 24. életévét kap egy darabka földtulajdont ajándékba a kormánytól. Régen a 18. születésnap volt a korhatár, de a fiatalok gyakran eladták a földet, hogy kocsit vegyenek belőle, így szigorítottak a szabályozáson.

Omán az egyik legbékésebb és legbiztonságosabb ország. Szinte alig történik erőszakos bűncselekmény. A terrorizmus nincs jelen. Az egyetlen olyan arab ország, amelyik semelyik Öböl-menti országgal sem állt háborúban sosem, még Iránnal és Jemennel sem.

Omán négy meghatározó színe a kék – az egészség, a zöld – az Iszlám, a fehér – a béke, és a piros – a monarchia színe.

Omán egy modern ország, amelyik ragaszkodik a hagyományokhoz. A tradicionális férfi viselet a Dishdasha, a női a Hijab. A hétköznapokban nem kötelező viselni, de hivatalos ügyek intézésekor, a mecsetekben és egyéb formális alkalmakkor ebben kell megjelenni. A Dishdasha nyakat fedő sálrészét egy parfümmel beillatosítják, hogy emögé rejtőzzenek el kellemetlen szagok elől.

Nagyon sok ománi jár át Indiába egészségügyi kezelésekre, mert ott sokkal olcsóbb, mint Ománban.

Szívesen elutazna Ománba? Kérje személyreszabott ajánlatunkat az info@exkluzívutazas.hu email címen.

Exkluzív utak