Tel: + 36 30 349 1992
+36-1-301-0306

Tel: +36 1 301 0307

info@exkluzivutazas.hu

www.exkluzivutazas.hu

Jamaika

Sandals Montego Bay

A kizárólag felnőttek részére fenntartott Sandals Montego Bay Resort „A hely, ahol a világ először beleszeretett a Sandals-ba”.

All Inclusive ellátás 450.500 Ft-tól / fő / 7 éj + transzferek

Részletek »

Beaches Ocho Rios

A Beaches Ocho Rios Resort egy igazi családbarát szálloda, mely a család minden tagjának életre szóló élményt nyújt.

All Inclusive ellátás 478.800 Ft-tól / fő / 7 éj + transzferek

Részletek »

Sandals Negril Beach Resort & Spa

A Sandals Negril kizárólag felnőttek részére fenntartott Resort, Jamaika híres 7 mérföldes partján egy csendes, nyugodt környezetben helyezkedik el.

All Inclusive ellátás 497.000 Ft-tól / fő / 7 éj + transzferek

Részletek »

Beaches Negril Resort & Spa

Beaches Negril Resort & Spa Jamaika hét mérföldes, fehér homokos partjának a legszélesebb szakaszán található. Töltsön időt a szerettei körében!

All Inclusive ellátás 561.800 Ft-tól / fő / 7 éj + transzferek

Részletek »

Sandals Royal Plantation

A Sandals Royal Plantation kizárólag felnőttek részére fenntartott, Jamaika északi részén, Ocho Riosban elhelyezkedő Resort.

All Inclusive ellátás 526.000 Ft-tól / fő / 7 éj + transzferek

Részletek »

Általános információk:

Gyönyörű naplementék, azúrkék óceán, szikrázó napsütés, buja növényzet, színek kavalkádja, fűszerek, ízes ételek, kávé, na és persze a rum. Ezek juthatnak elsőként eszünkbe, ha erre a csodálatos egzotikus országra gondolunk. Azonban Jamaika ennél sokkal többarcú, a kultúrájából adódóan a helyi emberek vidám és boldog kisugárzását, végtelen türelmét az odalátogatók is megtapasztalhatják. Az energikus, ritmusos reggae-zene szülőhazája. Jamaika a Karib-térség gyöngyszeme, ahova évente több mint 1 millió turista érkezik. Jamaika a harmadik legnagyobb sziget a Karib-tengeren, minden idelátogató megtalálja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási lehetőséget: több száz kilométer hosszú fehérhomokos strandok, színes kulturális örökség és felfedezésre váró, erdők rengetege várja a turistákat vagy akár a Dunn’s River vízesés, Bob Marley szülőháza és a rum gyár. Gyűjtse az életre szóló élményeket, a hófehér homokos parti lovaglással, delfinúszással, kanyonokat átszelő raftingolással! A golf szerelmeseinek figyelmébe ajánljuk Jamaika díjnyertes 9 lyukú golfpályáját.  Mi is lehetne szebb a szerelmük megpecsételésére, mint egy jamaikai hivatalos esküvő, nászúttal egybekötve egy lélegzetelállítóan szép környezetben.

Jamaika egy - a Nagy-Antillák szigetcsoporthoz tartozó 240 km hosszú és 80 km széles- szigetország,  mely a Karib-térség harmadik legnagyobb szigete, a trópusi övben, Kubától délre fekszik. A sziget neve az őslakos taíno indiánok 'xaymaca' szavából származik, aminek jelentése 'a források szigete'. Felfedezése után spanyol birtok volt, majd az angolok kezére került.
Az ország felszínét meredek mészkőfennsík uralja. Növényzete és állatvilága egyaránt változatos: Jamaika több mint 250 madárfaj otthona. Számtalan ritka faj található területén, mint pl. a mango kolibri, a narancssárga quit vagy a doktormadár. Az ország lakossága meglehetősen kevert. Jamaika őslakóit, az arauak indiánokat az első spanyol telepesek irtották ki, és afrikai rabszolgákat hoztak be a föld megművelésére. A mai lakosok az egykori rabszolgák leszármazottai, akik rendkívüli mértékben keveredtek más népekkel. Jamaika az amerikai szubkontinens harmadik legnépesebb, tisztán angol anyanyelvű országa az Egyesült Államok és Kanada után. Számtalan épület maradt fenn a korábbi koloniális időszakból.

Látnivalók:

Kingston: Az ország fővárosa. Jamaika szigetének délkeleti partvidékén, a Kingston-öböl északi oldalán, az öbölbe ékelődő Palisadoes-félsziget védelmében helyezkedik el. Itt található a Bob Marley Múzeum, ami volt otthonában állít emléket a művésznek.

Montego Bay: A városában kiváló, vámmentes boltok működnek, pezseg az éjszakai élet, a víz pedig nyugodt. A helyi kézműves termékek közül lehet válogatni a Harbour utcai szabadtéri piacon vagy a Gloucester sugárúti „hip strip” üzletekben. A fenyegető nevű Widowmaker’s barlang víz alatti hasadékai igazi kihívást jelentenek a búvárok számára. A Martha Brae-folyó nagyszerű lehetőséget kínál egy kis csónakázásra, akár egy bambuszhajóban.

Negril: Az ország legnagyobb tengerparti üdülőhelye. Negril üdülővárosában található a világ legszebb partvidékeinek egyike, az úgynevezett hétmérföldes strand, azaz a Seven Mile Beach, amelynek hívogató arany homokja tökéletes hely a napozásra és a langyos karibi vízben való megmártózásra is. Itt található a Kék lyuk nevű ásványvízforrás, amely adrenalinbombával tölti fel az embert. Tökéletes helyszín naplemente csodálására, amelyet a tengerparti bárok kényelmes székeiből lehet figyelni.

Dunn's River Falls and Park, Font Hill: A Dunn’s River Falls and Park nevezetű területet egyedi lépcsős vízesések alkotnak. Dunn’s River Park és a vízesései Ocho Rios város környékén Jamaika szimbólumai. A mészkőképződmények sora képzeletbeli lépcsőket alkotnak, amelyek a tengerpart felé keskenyednek, és amelyeken keresztül frissítő víz folyik. Az út egyáltalán nem veszélyes, mivel csak kevés mennyiségű, alig bokáig érő víz folyik le. A vízesést bármikor elhagyhatja és kiléphet a környező szárazföldre, nemcsak akkor, ha már úgy érzi nem bírja erővel a felmászást vagy a lemászást.

Helyi idő:

UTC-5

Pénznem:

Jamaikai dollár (JMD)

Nyelv:

Hivatalos nyelv: angol

Beszélt nyelv: kreol

Beutazási szabályok:

Vízum: magyar állampolgároknak 30 napot meg nem haladó tervezett tartózkodás esetén nem szükséges

Útlevél szükséges, amelynek a visszautazástól számított 3 hónapig még érvényesnek kell lennie.

Egészségügyi előírások:

Kötelező oltás nincs.

Védőoltás: Nem kötelező, csak ajánlott a hastífusz, Hepatitis A, Hepatitis B, veszettség elleni védőoltás. Aki sárgalázzal fertőzött területről érkezik/átutazik rajta, attól kérik a sárgalázoltás meglétét igazoló könyvet. Bővebb információt a Nemzetközi Oltóközpontban kaphatnak.

Éghajlat:

Éghajlata trópusi, forró és csapadékos. A sziget hegyes-völgyes belsejében az éghajlat némileg hűvösebb, mint a sík parti területeken. Évszakos hőmérsékletváltozások tulajdonképpen nincsenek. A nappali átlaghőmérséklet 31 °C, az éjszakai pedig 21 °C körül alakul. Az esős évszak júniusban kezdődik és novemberig tart, a legcsapadékosabb hónap szeptember, viszont futó záporok, zivatarok egész évben előfordulhatnak. Az esős évszakban 1-2 °C-kal melegebb van. A sziget déli partjának egyes szakaszain az esőt hozó szeleket felfogják a hegyek. Ezek a vidékek aránylag szárazak.

Terület:

10 991 km2

Népesség:

2 950 210 fő (2015)

Főváros:

Kingston

Vallás:

Keresztény: 64%

Kultúra:

Annak ellenére, hogy Jamaika kis ország, kultúrája igen gazdag és világszerte ismert.

A reggae „Elvis”-ének tartott Bob Marley hazája. Halálának évfordulója nemzeti megemlékezési nap.

Biztonság:

A jamaikai tartózkodás akkor lesz felhőtlenül élvezhető, ha értékeinkre vigyázunk (pl. gépkocsiban vagy autóbuszban ne hagyjuk őrizetlenül okmányainkat vagy egyéb értékeinket) és, ha betartjuk a megelőzés és megfontoltság diktálta alapvető szabályokat.

Az országban előforduló erőszakos bűncselekmények legnagyobb részét jól körülhatárolható területeken (nagyobb városok bizonyos részein, pl. a kingstoni downtownban, a rendőrség által jól ismert negyedekben) követik el. A hírhedten rossz környékeket kerülni kell. A szervezett utazás keretében érkezőknek érdemes az utazási iroda programját, ajánlásait és javaslatait követniük.

Okmányok elvesztése vagy bármilyen személyes és tárgyi érdeksérelem esetén értesítsék a Jamaicában működő tiszteletbeli konzulátust!

Ország hívószám:

+867

Rendőrségi vészhívószám:

119

Elektromos áram:

110V, 50 Hz. Az elektromos konnektorok amerikai típusúak, US szabvány, adapter szükséges.

Külképviselet:

Jamaika szigetén a tiszteletbeli magyar konzul: Bakon László

Címe: 10 Ripon Road, Kingston 5, Jamaica W.I.

Telefon: +1-876-929-4759

Fax: +1-876-929-6707

E-mail: honconsulatehun@cwjamaica.com

A Jamaikáért felelős legközelebbi magyar nagykövetség Mexikóvárosban van.

Egyéb:

Borravaló:

A legtöbb szállodában és étteremben 10 százalék szervízdíjat számolnak fel. Az éttermekben a pincérek 10-15 százalék borravalót várnak el. A szállodai személyzet, főleg a londiner is elvárja a borravalót. A taxisok 10 százalék borravalóhoz vannak szokva.

Praktikus tanács:

A sok szúnyog miatt ajánlott ellenük használatos krémet vinni, amivel az arcukat is a kirándulások alkalmával feltétlenül kenjék be. Bővebb információt a területen járatos orvosnál kaphat.