Tel: + 36 30 349 1992
+36-1-301-0306

Tel: +36 1 301 0307

info@exkluzivutazas.hu

www.exkluzivutazas.hu

Kalandtúra haladóknak

Arab-félsziget délkeleti pereme, szultanátus az államformája és a világon az egyetlen hely, ahol a lakosság ibádi muszlim többségű – aki ismeri, már tudja, ez Omán. Nézzük meg közelebbről!

Területének nagy része sivatag, az Arab-tengerrel sivár partszakasz köti össze, vad sziklás hegyek övezik, legmagasabb pontja a 3004 méteres Dzsebel-es-Sam („a Nap hegye”). Ellenpontként turistacsalogató oázisai mint megannyi paradicsomi „mikrokozmosz” ejtenek ámulatba. Wadi ash Shab („sziklák közötti kanyon”) az egyik legizgalmasabb ománi település, látványos viaduktja, kristálytiszta hegyi patakokat rejtő szurdokjai barangolásra és megmártózásra csábítanak. A datolyától roskadozó, buja oázisok mellett marsbéli tájra hasonlító kiszáradt folyóvölgyeket, vádikat is találni. Azonban a tenger felé szépen zöldellő vádik sorakoznak, ahol pálmafák, sások, banánültetvények, leánderek burjánzanak.

oman1_exkluzivutazas.hu.jpg

1700 kilométeres tengerpartja még decemberben is legalább húsz fokon garantálja a kellemes fürdőzést, ám a lélegzetelállító szépségű hegyi patakokban fürdés az igazán különleges élmény. Különböző magasságú sziklaperemekről ugorhatunk a vízbe, ha netán hódolunk a műugró szenvedélynek (hivatalos ugróbajnokságokat is szoktak itt rendezni). És ha ez sem lenne elég – és tegyük föl, nincs klausztrofóbiánk –, résen át beúszhatunk egy barlangba is – ez esetben legyen nálunk vízálló fényképező, kár lenne kihagyni az itteni, páratlan vízalatti világot. És ha még nem unjuk a vizes kalandot, egy régi víznyelőben is úszkálhatunk, a Wadi ash Shantól északra fekvő Bamah Sinkhole-ban.

oman_exkluzivutazas.hu.jpg

A környék nevezetessége a legrégebbi település, Qalhat városa is, itt található Bibi Maryam mauzóleuma (Hormuz király emelete felesége számára a XIII. században), ahol Marco Polo és Ibn Battuta is jártak. Ha van kedvünk a két nagy világutazó nyomába eredni, hamisítatlan kalandtúrára vágyunk, és nem a „kitaposott ösvényeket” szeretjük, Ománban nem csalódhatunk. Irodánk az utazási ajánlaton kívül terepjárós túrákat és hegyvidéki kirándulásokat is kínál. 

Írta: Kiss Annamária

Exkluzív utak