Tel: + 36 30 349 1992
+36-1-301-0306

Tel: +36 1 301 0307

info@exkluzivutazas.hu

www.exkluzivutazas.hu

Madagaszkár elszigetelt, különleges, egzotikus világa

Az egzotikus utak jellemzően két csoportba sorolhatók a nyaralás jellegűek és a látnivalók felfedezését célzó körutazások. Vannak olyan egzotikus úti célok, amelyeket mindkettő utazásfajta jellemzi. Például Mexikóba sokan mennek a csak a tengerpartra pihenni és maximum csak néhány könnyen elérhető látnivalót megtekinteni, de Mexikó ősi kultúráinak felfedezésére is nagyon sokan indulnak el. Madagaszkár jellemzően egzotikus körutazásra csábítja a turistákat. A számtalan csak itt élő állat- és növényfaj, a különleges környezet és a sziget lakóival való megismerkedés lehetőségét nem lehet kihagyni, ha már ide elutazunk.

Madagaszkár a világ 4. legnagyobb szigete, Afrika dél-keleti partjánál. A sziget nagyon hamar leszakadt a kontinensről, így csak itt élő növény és állatvilág alakulhatott ki, teljesen elszigetelődve. Az itt élő fajok 90%-a endemikus faj, vagyis csak itt él, pont ezért egy külön kontinensnek is számítható.

A sziget írott történelmére nyomot legelőször a 7. századból találtak. Arab kereskedők telepedtek le az északnyugati parton. De a tényleges benépesedése a 800-as években kezdődött. A malgas nyelvet beszélő törzsek Kelet-Afrikával, a Közel-Kelettel és Indiával is kereskedelmi kapcsolatban álltak.

A sziget 1896-tól Franciaországhoz tartozott egészen az 1960-as függetlenné válásáig. A függetlenné válást véres felkelés előzte meg, amelyben több mint 90.000 ember halt meg.

A malgas nyelvet beszélő népesség nagyon vallásos és ragaszkodik a hiedelmekhez és a hagyományokhoz. Ebből eredően nagyon erős a népművészet jelenléte az egész országban. Fejlett faragóművészetüket főleg sírok díszítésére használják. Sokszor több pénzt és energiát fektetnek egy sír feldíszítésébe, mint az otthonaikéba. A mahafalik figurákkal díszített faragott oszlopai, a szakalavák erotikus sírszobrai, az antandroyok gazdag sírfestészete is híres.

Afrika és a föld egyik legszegényebb országa, a lakosság majdnem 90%-a kevesebb, mint napi 2 dollárból él. 1/3-uk analfabéta. Főleg mezőgazdasággal foglalkoznak.

madagascar3.jpg

Madagaszkár, a maga 587 041 négyzetkilométeres területével a világ 45. legnagyobb területű országa, 22 millió lakossal. Legmagasabb hegyei 2400 méternél is magasabbra nyúlnak. A belső kopár magasfelföldi területen teraszos rizstermesztéssel foglalkoznak, ez különleges jelleget ad a tájnak. Az Indiai-óceán partvidékét lagúnák szabdalják. A sziget nyugati fele kevésbé szeles és nagyon száraz. A lakosság nagyobbik része a szelesebb és jóval csapadékosabb keleti lejtőkön él, éppen ezért a nyugati oldal őshonos növényzetet szinte érintetlen.

A keleti part trópusi őserdőit folyamatosan irtják, a nyugati part trópusi lombhullató erdőit kevésbé veszélyeztetik az erdőirtással, de sajnos itt is jelen van.

1990-ben a Tsingy de Bemaraha Természetvédelmi Terület lett a világörökség része, 2007-ben még 6 nemzeti parkot nyilvánítottak világörökséggé Atsinanana esőerdői gyűjtőnévvel.

A trópusi éghajlatú szigeten novembertől áprilisig tart a nagyon meleg esős évszak, a hűvösebb és szárazabb évszakban gyakran előfordulnak trópusi ciklonok is.

madagaszkar5.jpg

Madagaszkár kb. 10.000 növény- és állatfajából kb. 9.000 csak ezen a szigeten látható. A véznaujjú makik és a gyűrűsfarkú makik, számos más félmajomfajtával együtt csak itt honosak pont úgy, mint ahogy a madagaszkári mungó és egyé cibetmacskák. De denevérek, leguánok, kaméleonok és boakígyók is találhatók a csak itt élő állatfajai között. Afrikai nagyvadat vagy mérgeskígyót viszont nem találunk a szigeten.

Szívesen felfedezné ezt az elszigetelt, különös, egzotikus világot? Tartson velünk egy körutazásra Madagaszkárra. A részletes programért kattintson ide.

Exkluzív utak