Tel: + 36 30 349 1992
+36-1-301-0306

Tel: +36 1 301 0307

info@exkluzivutazas.hu

www.exkluzivutazas.hu

Miért és hogyan süttessük a hasunkat a tengerparton?

Unos-untalan ismételik az UV-sugárzás bőrünkre gyakorolt káros hatását. Egyre jobban félünk a napozástól, szinte már nem is merészkedünk ki a napra, az óhatatlan fellépő D-vitamin hiányt szintetikus pirulákból szedjük. Pedig nem kellene a sötét sarokba begubózni. Ha betartjuk a játékszabályokat, tényleg éltető lesz számunkra a Napunk. Nyár van, mindenki ugorjon bele a fürdőruhájába, fürdőnadrágjába, és irány a plázs!

napfeny_exkluzivutazas.hu.jpg

A napsugárzás a D-vitamin pótlása mellett serkenti anyagcserénket, fokozza vérkeringésünket, méregtelenít, hámosít, gyorsítja a körmünk és hajunk növekedését, fertőtlenítő hatású, jót tesz a pattanásoknak és mitesszereknek, nem utolsó sorban jó közérzetet biztosít. Hangulatjavító hatása mögött szervezetünk megemelkedett endorfin hormonszintjét kereshetjük, melyet jótékony UV-sugarak váltanak ki.

napozas_exkluzivutazas.hu.jpg

Bőrünk nem teljesen védtelen a káros hatásokkal szemben, rendelkezik belső fényvédelemmel, mely bizonyos fokig megvéd az UVA- és UVB-sugarak ellen, de ha erőn felül kell teljesítenie, bekövetkezik a nemkívánt napégés. Az önvédelem mértéke attól is függ, 1-es, 2-es vagy 3-as bőrtípusúak vagyunk-e, utóbbi kettő tartozik a könnyebben barnulók családjába. Ők 30-as faktorszámú fényvédő krémmel kezdjék a strandszezont, fokozatosan csökkentve a faktorszámot barnulásuk arányában. Az érzékenybőrűek 50-est vessenek be, és ne nagyon váltsanak alacsonyabbra; maximum 30-asig menjenek el a szezon végéig. Ne feledjük a füleket, láb- és kézfejeket sem bekenni! A naptejek a krémezés után húsz perccel kezdenek el hatni, és ha közben nem vetjük bele magunkat a habokba, két órán át nyugodtan napozhatunk. A vízálló krémekre számoljunk plusz egyórát. Persze nem 11 óra és 15 óra között, akkor inkább ebédeljünk könnyű fogásnak elkészített tengeri herkentyűket árnyékos, fedett étteremben, majd dőljünk le, sziesztázzunk csendes, hűs helyen. És ne dőljünk be olyan áltudományos híreknek – ha a televízióban adják is –, hogy a déli órákban bátran napozzunk ezerrel – mert nem. Már csak azt kell kitalálni, melyik tengerparton szerezzünk szép bronzos színt. Na, ebben utazási irodánk segít!

Írta: Kiss Annamária

Exkluzív utak