Tel: + 36 30 349 1992
+36-1-301-0306

Tel: +36 1 301 0307

info@exkluzivutazas.hu

www.exkluzivutazas.hu

Nyaralás és zászlók

Sheldon világosít föl az Agymenők (The Big Bang Theory) című sitcom sorozatban, hogy a zászlótant latinul vexillológiának hívják. Belegondolunk, mikor például egy trópusi országban nyaralunk, hogy az egzotikus kinézetű zászlók mit is ábrázolnak? Érdekességként sorra vesszük néhány szigetét.  (Ál)tudományos egy perc következik.

Mauritius zászlaja négy színes csík: vörös-kék-sárga-zöld. 1968-ban, a függetlenség kivívása alkalmából vezették be, az eseményre utal a vörös szín. A kék az Indiai-óceán, melynek közepén fekszik az ország, a sárga a szigetre eső napsugár, a zöld a „kenyéradó” mezőgazdaság.

mauritius_zaszlo_exkluzivutazas.hu.pngmaldiv_zaszlo_exkluzivutazas.hu.png

A Maldív-szigeteké zöld téglalapban egy fehér félhold, mindez vörös mezőben. A félholdat a XX. századig tartó Oszmán Birodalom fennhatósága miatt kezdték használni, ma az ország hivatalos vallását, az iszlámot szimbolizálja. A piros a nemzeti hősök vérét, a zöld pedig a kókuszdiót termő pálmafákat jelenti.

Az egyik legszínesebb lobogó a Seyschelle-szigeteké: kék-sárga, plusz a mi piros-fehér-zöldünk, fénysugár-szerűen elrendezve. Ugyancsak a függetlenségi háború után született, 1977-ben, a két uralkodó párt zászlóinak kombinálásából. A kék a tengert és az eget, a sárga a napot, a vörös a szigetvilág népét, a fehér a társadalom harmóniáját, a zöld a termőföldet mutatja.

seychellesflagimage1.pngfiji_zaszlo_exkluzivutazas.hu.gif

Fidzsié különösen érdekes: a világoskék háttér bal felső sarkában, a gyarmatbirodalomhoz tartozásként a brit Union Jacketet, átellenben a szigetek címerpajzsát helyezték el. A pajzs vöröskereszt által negyedelt, a tetején aranyoroszlán kókuszdiót tart a mancsában. A negyedek cukornádszálakat, pálmát, banánköteget és egy olajágat csőrében tartó fehérgalambot jelenítenek meg. Szintén a függetlenedés óta (1970-től) van érvényben.

De vigyázzunk, ha e helyek valamelyikén lila zászló lobog, mert – mint Sheldon figyelmeztet az egyik részben – azt jelenti, „medúza-veszély van a vízben”. Hát nem csodálatos a vexillológia világa?

Írta: Kiss Annamária

Exkluzív utak