Tel: + 36 30 349 1992
+36-1-301-0306

Tel: +36 1 301 0307

info@exkluzivutazas.hu

www.exkluzivutazas.hu

Omán

Omán, az Arab-félsziget kevésbé ismert, lebilincselő szépségű szultánsága egy csiszolatlan gyémánt. A félsziget dél-keleti partvidékén fekvő országot az Arab-tenger, a Perzsa-öböl és az Ománi-öböl gyönyörű kék vize öleli át, közvetlen szomszédságában Jemen, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek találhatók.  

Bár területe 212.000 km2, lakossága csupán 4-4,5 millió fő. Összehasonlításképpen: Németország területe kb. 357.000 km2, népessége azonban 82,67 millió fő!

Omán közel sem nevezhető felkapott úticélnak, azonban – természeti látnivalóival, meseszép tengerpartjaival, többezer éves történelmével feledhetetlen emlékekkel gazdagítja az oda utazókat, kortól függetlenül.  Az ország olajkincsének köszönhetően gazdag, de mégsem hivalkodó, tiszta és rendezett ország. A hagyományos és a modern stílus ízlésesen keverednek, magával ragadó, varázslatos világ tárul az oda látogatók szeme elé.

Ománban a megérkezésed pillanatától kezdve otthon érezheted magad, ami a különleges hangulatú, tradicionális épületeknek és az arab kultúra jellegzetes öltözékét viselő, barátságos és segítőkész helyi lakosoknak köszönhető. Kimondottan biztonságos hely. lopások és erőszakos bűncselekmények szinte egyáltalán nem fordulnak elő!

Omán bővelkedik programokban, turisztikai látványosságokban. Kisgyermekektől kezdve a nagymamákig minden korosztálynak ajánlott. Ez a csodálatos közel-keleti ország mindenki számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget kínál.

Érdemes kalandtúrát tenni a sivatagban vagy a hegyvidéken, de mindenképpen szervezett túrát válassz, ne indulj el önállóan, mert a sivatag nagyon veszélyes. Az elképzelhető összes vízisportot kipróbálhatod: búvárkodás vagy snorkeling, vitorlázás, szörfözés- …stb. Golfozhatsz, motorozhatsz, túrázhatsz is. Egy biztos, unatkozni nem fogsz!

Omán turisztikai látványosságokban is gazdag. A főváros – Maszkat (Muscat) – akár két napra elég látványossággal szolgál. A kikötőváros autentikus épületei, felfedezetlen értékei varázslatos világba repítenek. Mindenképpen nézd meg: Kabúz-szultán mecsetet, ami a világ negyedik legnagyobb mecsetje! És ne hagyd ki a szultán palotáját sem!

Az UNESCO Világörökségének részei Ománban:

- Bahla erődje

- A „Tömjén útja”

- Bat, Al-Khutm and Al-Ayn régészeti lelőhelyek (a harmadik évezredből származó települések csodálatos gyűjteménye)

AZ IDŐJÁRÁSRÓL:

Omán nyáron borzasztóan meleg: Nappal a hőmérséklet eléri a 45-50 C⁰-t. A páratartalom egész évben magas, ezért a hőérzet is magasabb, ezért a november – március közötti utazást javasoljuk.

MI A TEENDŐD KIUTAZÁS ELŐTT?

Szükséged lesz útlevélre! Amennyiben van útleveled, ellenőrizd, hogy minimum hat hónapig érvényes is legyen!

Ne feledd, hogy Omán vízumköteles ország! Kiutazás előtt mindenképp tájékozódj a vízum igénylésének lehetőségeiről.

Feltétlenül köss utasbiztosítást, az egészségügyi ellátás bár nyugati színvonalú, de annak megfelelően elég költséges is.

Ománba kötelezően előírt oltás nincs, a nemzetközi ajánlások alapján a következő oltásokat érdemes beadatni: hepatitis A, hepatitis B, Torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te) elleni védőoltás,

hastífusz, meningitisz, veszettség elleni védőoltás.

Az oltásokról bővebb információt a www.oek.hu vagy www.oltokozpont.hu oldalakon találsz.

ÉRDEMES ÉSZBEN TARTANI:

Az arab kultúra és törvények eltérnek a keresztény kultúrától! Kinn tartózkodásod alatt ajánlott a muzulmán vallás sajátosságait figyelembevéve cselekedni, annak megfelelően öltözködni. Az arab törvények szigorúak!

Ománban nincsen magyar nagykövetség, a konzuli segítségnyújtás lassú folyamat, tájékozódj a konzuli hivatal oldalán a tiszteletbeli konzul elérhetőségeiről.

A csapvíz nem iható, kizárólag palackozott vizet igyál!

EGYÉB HASZNOS INFORMÁCIÓ:

Pénznem: Ománi riál (szállodákban azonban USD -t is elfogadnak)

Közlekedés: jobboldali

Csatlakozó és aljzat: Europlug BS 1363

Munkanapok: vasárnap – csütörtök (a péntek és szombat munkaszüneti napok)