Tel: + 36 30 349 1992
+36-1-301-0306

Tel: +36 1 301 0307

info@exkluzivutazas.hu

www.exkluzivutazas.hu

Rendeljünk mexikóit!

Amerikában az egyik legkedveltebb konyha a mexikói, de itthon is egyre több helyen burkolhatunk fincsi burritót vagy más mexikói specialitást. Egyik kedvenc budapesti éttermemben, az Iguanában (képen) legutóbb a csirkés tortillát kóstoltam; nem is gondoltam, hogy megfőzni is érdemes a tortilla chips-et. Ám ha még autentikusabb kulináris élményre vágyunk, meg se álljunk Észak-Amerikáig!

mexiko_2_exkluzivutazas.hu.jpg

Imádom a mexikói ételeket, azért is, mert legtöbbjükben van avokádó. Ráadásul a gyümölcsöt mindig megfelelően érett állapotban használják fel, ami nálunk – a nehézkes szállítás miatt – sokszor nem jön össze. Az a jó, ha a szárát letörve, a helye nem sötétbarna, nem zöld, hanem sárgás színű. A mexikóiak gyakran töltenek a búzalisztes tortillába, vagyis a quesadillába a sajt mellé pikáns guacomole-t – az avokádópüréhez apróra vágott hagymát, paradicsomot, lime-ot, koriandert és chilit kevernek, majd állni hagyják, hogy az ízek összeérjenek –, de másik híres fogásukhoz a tacóhoz is használják, csirke vagy marhahúst, babot és még több chilit adva hozzá.

Az ételerőt jellegzetes paprikájukkal, a jalapenóval is fokozzák –  errefelé nem a dolce vita, hanem csípősélet a cél. Próbáljunk ki olyan izgalmas leveseket is, mint a jalapenós krémsajtleves, a fajita csirkeleves (a fajita alapja a fűszeres grillezett hús), a kukorica krémleves vagy a guadalajara (sűrű leves marhahússal, zöldségekkel, babbal, fűszerekkel és kis tejföllel, levesbetétnek sajtos tortillával). Haladó szinten a menühöz frissítő sörlimonádét, micheladát is kérjünk.

mexiko1_exkluzivutazas.hu.jpg

A desszert készülhet a multifunkciós tortillából, melyet coyotának hívnak, vagy kaktusznedvből, mint az acitrón. Az én kedvencem első látásra szerelem: koponyaformájú, színes édesség, neve, mint egy varázsige: calavera.

A helyi pubokban kicsit sem különleges, ha a tequilás üvegben kobra nyugszik (ki tudja, mennyire békésen) – ez innen nézve bizarr. Viszont, ha egy citromszelettel benedvesítjük kézfejünket, sót szórunk rá, lenyaljuk, lehúzzuk az elénk gurított pohár tequilát, és megesszük a citromot, máris bátrabban álljuk az üveges tekintetet. Ha az ízelítő kedvet csinált egy gasztronómiai kalandozáshoz Mexikóba, kérje utazási irodánk ajánlatát!

Írta: Kiss Annamária

 

 

 

Exkluzív utak