Tel: +36 30 937 9533

Tel: +36 1 301 0306

info@exkluzivutazas.hu

www.exkluzivutazas.hu

Tel Aviv, a város, ami soha nem alszik

Tel Aviv, Izrael második legnagyobb városa az év 365 napján folyamatosan nyüzsög. Nappal a kulturális látnivalók és programok, éjjel pedig a partik városa. Mindemellett rendkívül kellemes az időjárása. Egy évben 300 napot süt a nap. Bár csak 60 km-re van az ősi Jeruzsálemtől, mintha több ezer kilométerre lenne tőle modern és fiatalos lendületével.

Tel Aviv a Földközi-tenger partján fekszik, így mediterrán klímája szinte egész évben vonzóvá teszi a várost. A nyár májustól októberig tart, amikor az átlagos nappali hőmérséklet 30 C fok körül van és a tenger is 20 C fok feletti hőmérsékletű, augusztusban és szeptember különösen meleg, ilyenkor nem ritka, hogy 28-29 C fokos. A városban már márciustól rendkívül kellemes időjárás vár minket, ilyenkor már 20 fok felett van a nappali átlagos hőmérséklet. A leghidegebb hónap a január, de ilyenkor is 13 C fok körüli kora tavaszias nappalokra számíthatunk.

Tel Aviv, a nagyváros nagyon fiatal, 1909-ben zsidók alapították és tudatosan tervezték és alakították a város szerkezetét. Az utcákat és házakat úgy építették, hogy minden házban legyen folyóvíz, és mindenhol legyen közvilágítás. A 66 parcellából kialakuló város nagyon gyorsan növekedett. 5 évvel az alapítás után már több, mint 1 km2 volt az alapterülete. Tel Aviv 1949-ben egyesült Jaffával, az ősi kikötő várossal. Ma a város neve Tel Aviv – Jaffa és több, mint 50 km2-en terül el.

A városban végig sétálva egy átlagos hétköznapon, úgy érezhetjük, mintha hétvége lenne. A kávézók tömve vannak, a tengerparton kutyát sétáltatnak, az utcák tele hétköznapi ruhás emberekkel. Errefelé az üzletemberek sem öltönyben és kosztümben járnak.

izraeltelaviv13.jpg

Ha eljön az éjszaka, mindegy milyen nap van, beindul a parti és 20-60 évesig mindenki valamelyik éjszakai klubban bulizik, ahol nem az alkoholé a főszerep, hanem a helyiek temperamentumából eredő természetes jókedvé. Péntek délutántól szombat estig a zsidó lakosság felhagy a féktelen mulatozással, de a parti akkor sem áll le, a várost elözönlő turisták ilyenkor is ugyanúgy életben tartják a bulinegyedet. Nyáron a tengerparti homokon, télen a belvárosban, de mindig szól a zene, és mindig megy a tánc, ha eljön az éjfél Tel Avivban.

Turistaként nappal számtalan program vár minket az új városi részeken és a jaffai óvárosban is. Kiállítások, boltok, óvárosi zegzugos utcácskák hívnak kalandokra a kellemes napsütésben. A futás szerelmesei benevezhetnek a minden év elején megrendezett Tel Aviv Marathonra, ahol mediterrán és ultramodern díszletek között vezet a verseny útvonala. És ha pihennénk is egy kicsit, Tel Aviv tengerpartján kedvünkre napozhatunk és hódolhatunk a vízisportoknak.

izraeltelavivjaffa4.jpg

Bár Izrael a világ legdrágább országai közé tartozik, ezért egy pár napos látogatás is többe kerülhet, mint a magyarok által kedvelt más világvárosok felfedezése, megéri Tel Avivra áldozni egy hosszú hétvégét. A kulturális és kulináris élvezetek, a környezet, az állandó nyüzsgés mindenkit magával ragad.

Ha szívesen elmerülne Tel Aviv fiatalos vibrálásában, tartson velünk egy Felhőtlen hétvégére Tel Avivba.

 

 

 

Exkluzív utak