Tel: + 36 30 349 1992
+36-1-301-0306

Tel: +36 1 301 0307

info@exkluzivutazas.hu

www.exkluzivutazas.hu

Tíz dolog, amivel külföldre utazás előtt érdemes foglalkozni

Mielőtt külföldi vakációra indulnánk, nem ússzuk meg az általános előkészületeket – vegyük hát sorra a legfontosabbakat.

1. Utasbiztosítás: minden utazás alkalmával kössünk baleset biztosítást – ez a legfontosabb felkészülési szabály! Kis összeget kell befizetni, de annál nagyobb anyagi biztonságban tudhatjuk magunkat, ha netán orvosi ellátásra szorulnánk.

2. Kommunikáció: tájékozódjunk a roaming díjakról, a telefonálás, illetve az e-mail- és internethasználat lehetőségeiről, olvassunk össze minél több hasznos tudnivalót a témában.

3. Személyes iratok lemásolása: a biztonság kedvéért másoljuk le fontos úti okmányainkat (útlevél, személyi igazolvány stb.), és nem árt, ha az e-mailben kapott, utazásra vonatkozó visszaigazolásainkat, vouchereinket kinyomtatjuk.

4. Biztonsági mentés: ha magunkkal visszük a laptopunkat, táblagépünket (és nyilván a mobilunkat), készítsünk mentéseket, hogy egy nem kívánt, gépeinket érintő probléma esetén ne veszítsünk el számunkra nélkülözhetetlen tartalmakat.

10dolog_utazás előtt_exkluzivutazas.hu.jpg

6. Bank és bankkártya: döntsük el, váltunk-e pénzt még itthon, ha igen, akkor mennyit, akarunk-e bankkártyát használni kint, és azt is, hogy egyáltalán dollárra vagy euróra lesz-e szükségünk.

7. Gyógyszerek: az alapgyógyszereken kívül szerezzük be a kiszemelt régió ajánlott vagy kötelező orvosságait, és persze az esetlegesen kötelező védőoltásokról is gondoskodjunk.

8. Háziorvosi, fogászati kontroll: főleg, ha hosszabb utazást tervezünk, közvetlen előtte hasznos lehet átesni alap orvosi ellenőrzéseken, hogy minimálisra csökkentsük egészségügyi kockázatunkat.

9. Átverés veszély: érdeklődjünk a célország tipikusan átverős helyeiről, szolgáltatásairól, helyzeteiről, hogy aztán elkerülhessük a kellemetlen, „lehúzós” meglepetéseket – ám gondos előrelátás mellett sem árt a folyamatos óvatosság. 

10. Utazási eszközök: ha repülővel utazunk, tájékozódjunk a poggyászfeladási feltételekről, ha gépkocsival vágunk neki az útnak (vagy autót szeretnénk bérelni külföldön), nézzünk utána, mely országban fogadják el a magyar vezetői engedélyt, és mikor szükséges a nemzetközi jogosítvány kiváltása (utóbbit természetesen hazai okmányirodákban intézhetjük).

+ 1. Háziállat: ha nem akarjuk otthon hagyni házikedvencünket, meg kell tudnunk, a beutazáshoz milyen okmányokat ír elő a célország kisállatok számára.

További hasznos tanácsért, információért forduljon bizalommal utazási irodánkhoz!

Írta: Kiss Annamária

Exkluzív utak