Tel: + 36 30 349 1992
+36-1-301-0306

Tel: +36 1 301 0307

info@exkluzivutazas.hu

www.exkluzivutazas.hu

Izrael

Felhőtlen hétvége Tel Avivban

A „Város, amely sosem alszik”…

Napsütés, fantasztikus tengerpart, felhőtlen szórakozás, kultúra, történelem, kulináris élmények – ez mind Önre vár Tel Avivban!

 

Tel Aviv, a mindig nyüzsgő és fiatalos város igazi felüdülést és kikapcsolódást kínál az év minden szakában! 

Részletek »

Általános információk:

Izrael a Földközi-tenger keleti partján fekszik, délen keskeny kijárattal a Vörös-tengerhez.

Az izraeli államot 1948. május 14-én alapították meg, az ország a történelmi Júdea és Izrael, ókori zsidó királyságok területén helyezkedik el.

A Szentföld történelmi és vallási témájú nevezetességei rég óta vonzzák az utazni vágyókat ebbe a változatos adottságokkal és különleges természeti szépséggel rendelkező országba.

Jeruzsálem, a három világvallás találkozásának szent helye, Galilea bibliai hangulatot árasztó dombjai és látnivalói, Betlehem, Jézus születésének helye, a Holt-tenger kopár, hatalmas hegyekkel övezett egyedi szépségű vidéke, (földünk legmélyebb szárazföldi pontja) mely magas sótartalmáról ismert és sok gyógyulni vágyó keresi fel, a Júdeai sivatagban Masada erődje, mind olyan egyedi látnivaló, melyet szinte mindenki szeretne legalább egyszer megcsodálni.

Míg a zsidó vallás erős kötelék, az ország alapvetően világi beállítottságú. A hagyományokat tisztelik, de kevesen követik. A tengerparti fekvésű Tel Aviv a világi élet, az anyagi valóság, a szórakozás, örömök városa, a kultúra, a zene, a tánc, a divat otthona, a pénzügyi és gazdasági élet központja.

Tel Aviv - a mindig nyüzsgő város - múzeumai mellett rengeteg látnivalót kínál: az óváros - Old Jaffa - antik boltjai, művész negyede, galériái, hangulatos éttermei és kikötője, melyből elindulva 6 km csodálatosan kiépített tengerparti sétányon juthatunk el az új és modern tengerparti negyedbe, ahol kiülős éttermek és márkás üzletek sokasága várja a helybélieket és turistákat egyaránt.

Tel-Aviv-ban szép számmal található éjjeli mulató, és kevés étterem tartja be a kóser étkezési szokásokat.

Tel Aviv tökéletes úti cél azok számára is, akik tengerparti kikapcsolódást, kulináris élvezetet és szórakozási lehetőséget keresnek, hiszen itt mindezt egy helyen megtalálják.

Netanya, a Földközi - tenger mentén található üdülőváros homokos partokkal csábítja a turistákat.

Látnivalók:

Jeruzsálem, Betlehem, Názáreth, Galileai tó szent helyei, Haifa, Masada erőd, Holt Tenger, Tel Aviv, Eilath – a vörös-tengeri üdülőhely,

Helyi idő:

UTC+2

Pénznem:

Izraeli Shekels (ILS)

Nyelv:

Héber, arab, egyéb beszélt nyelv: angol

Beutazási szabályok:

Vízum: magyar állampolgároknak 90 napon belüli utazáshoz nem szükséges

Az útlevélnek a visszautazástól számított 6 hónapig még érvényesnek kell lennie, 90 napnál hosszabb tartózkodás esetén vízum szükséges, visszautazásra szóló érvényes repülőjegy szükséges;

Egészségügyi előírások:

Kötelező oltás nincs

Éghajlat:

Éghajlata mérsékelt mediterrán, rövid téllel és hosszú, száraz nyárral. A meleg évszak áprilisban kezdődik és októberig tart.

Terület:

20 770 km2

Népesség:

8 180 800 fő (2014)

Főváros:

Jeruzsálem

Vallás:

vallási megoszlás:

  • zsidó: 75%
  • muszlim: 16%
  • keresztény: 2%
  • drúz: 1,5%

Ország hívószám:

+972

Elektromos áram:

230V/50Hz

Külképviselet:

Nagykövetség

Cím:Tel-Aviv 6266108, Pinkas St. 18. (PO Box 22197)

Előhívó:(00)-(972)-(3)

Telefon:545-6666/545-6600/546-6981/546-6985

E-mail: mission.tlv@mfa.gov.hu

Honlapwww.mfa.gov.hu/emb/telaviv

https://2010-2014.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium/kovetsegek-konzulatusok

Egyéb:


Öltözködés:

Nyári hónapokban ajánljuk a laza kényelmes pamut/vászon ruhadarabok viseletét, vallási helyeken térd alatti szoknya/nadrág viseletét és vállat befedő öltözetet, kényelmes cipőt a kirándulásokhoz, magas faktorú napvédő krém használatát. A hűvösebb időszakban kabát/esőkabát, nadrág, pulóver ajánlott.

Pihenőnap:

A heti rendes pihenőnap (a sabbat) Izraelben péntek napnyugtától szombat napnyugtáig tart. Intézmények, irodák, üzletek, nyilvános létesítmények zárva vannak. 

Borravaló:

általában 10-15%

Étkezés:

Izrael a kulináris élvezetek hazája. Jobbnál jobb éttermek, a közel-keleti konyha ételkülönlegességei és a halételek mellett saláták, különféle marinált zöldségek/előételek hatalmas választéka, humusz, tahina, arab pékségek által kínált különlegességek várják a látogatókat. A Karmel piacon a friss egzotikus gyümölcsök és zöldségek, magvak és egyéb helyi áru kapható. A nyári hónapokban hatalmas mangók, mézédes füge, gránátalma, dinnye és sok egyéb egzotikus gyümölcsből készült frissen facsart gyümölcslevek oltják a szomjat.