Tel: + 36 30 349 1992
+36-1-301-0306

Tel: +36 1 301 0307

info@exkluzivutazas.hu

www.exkluzivutazas.hu

Az egzotikus utak mit is jelentenek?

Távoli, különleges helyre utazna, ezért egzotikus utakat keres? De mit is takar az „egzotikus” szó pontosan? Trópusi paradicsomot vagy csak a miénktől eltérő kultúrát?

Az egzotikus egy görög szó. Melléknév. Délszaki, furcsa, idegen, külföldi, különös, csodálatos, másföldi, rendkívüli, ritka, szokatlan dolog.

Ha a jelentését nézzük, akkor nem csak távoli földrészeken található, számunkra idegen helyekre vagy dolgokra mondhatjuk, hogy egzotikus. Itt Európában, a környező országokban is számos olyan dolog van, ami nekünk, magyaroknak szokatlan és különös. Tőlünk párszáz kilométerre pálmafák nőnek a tengerparton, narancsot termesztenek, haszonállatok pihennek a hegyről levezető szerpentin úttestének a közepén. Más, mint, amit minden nap látunk? Más. Egzotikusnak tartjuk? Általában nem. Akkor mitől egzotikus a Maldív-szigetek? Mert fehérhomokos a tengerpart? Európában is találni ilyet. Mert máshogy élnek, mint mi? Azért sem kell fél napot repülőn tölteni, hogy olyan helyre jussunk, ahol más a megszokott életforma.

seychellesgrandanse.jpg

Akkor miért tartozik az egzotikus utak közé Mauritius, Maldív-szigetek, Seychelles vagy éppen Ausztrália és miért nem az egy görög sziget vagy Egyiptom? Mert messze van? Mert a trópusokon van? A távoli, a messzi már elég ok arra, hogy valamit egzotikusnak tartsunk. Távol vannak ahhoz, hogy csak keveseknek adathasson meg, hogy eljussanak oda. Az amerikaiaknak már a mi kis Magyarországunk is egzotikusnak számít. Fordítva viszont már nem biztos, hogy mindenki egzotikus helyként gondol New Yorkra vagy Washingtonra. Miami vagy Los Angeles már délen is van, mégis még megoszlanak arról a vélemények, hogy mennyire egzotikus. A Los Angelestől nem is olyan sokkal délebbre fekvő Mexikó már egyértelműen az egzotikus utak célpontja.

Egy Dubai városlátogatást az egzotikus utakhoz sorolhatunk-e? Annyira nincs messze, viszont nagyon más, mint amit megszoktunk a különleges modern és a hagyományos építészetének keverékével, a gazdagságával, csillogásával.

Szibériai egzotikus? Északabbra van tőlünk, de távoli és pont olyan különleges vidék, mint egy trópusi ország.

Az, hogy valaki melyik úti célt tartja tényleg egzotikusnak, nagyban függ az egyén utazási szokásaitól és életstílusától.

Az utazási irodák általában mindent, ami nem Európa vagy épp Afrika Földközi-tengeri partvidékének területeihez tartozik, az egzotikus utakhoz sorolnak. A döntő választóvonal a távolság egzotikus és nem egzotikus utak között.

 

Exkluzív utak