Tel: + 36 30 349 1992
+36-1-301-0306

Tel: +36 1 301 0307

info@exkluzivutazas.hu

www.exkluzivutazas.hu

Éhesen a Maldív-szigeteken 

Buja kerthelyiség, fejem fölött nagyon sárga banánkötegek roskadoznak, curry illat van, előttem az óceán kéksége, hajó a láthatáron, nem tudni, mekkora, milyen messze van, nincsenek határok - valahogy így képzelem az életet a Maldív-szigeteken, mikor megéheze Láttam már ilyesmi képeket. Persze a szagokat nem ismerem, mégis érzem – hasonló tapasztalatokból és csipetnyi ábrándból.

Imádom a tengeri ételeket. Amíg van faszénen sült polip, rákból pil-pil és curry-szósszal készített hal, nem leszek vega. Egy gasztroblog szerint jól fogy a szigeteken a helyi kenyérre, a rosjira vagy lepénykenyérre, a parothára is kenhető tonhalas, sűrű, barna halpaszta (rihaakuru). Az ottaniak halat hallal esznek – főleg tonhalat és makrélát –, nem nyersen, szemben más óceáni szigetlakókkal. Még tradicionális reggelijük is halas: levesszerűség, kókuszlében hagyma és hal, jól megborsozva. Maradnék a kontinentálisnál, életemben nem reggeliztem még halféleséget. Az igazi hallevest garudiának nevezik, rizzsel, citrommal és az elmaradhatatlan borssal főzik. Kedvencem másik nemzeti ételük, a nagyon fűszeres, csípős halas pite (kulhi boakiba) – lenne, ha kóstoltam volna. A chili-lime-gyömbér kombó nekem garancia. Köretnek rizst és zöldségeket, leginkább édesburgonyát esznek. Nem csoda, hogy nem küzdenek túlsúllyal. Desszertjük sok gyümölcsből, köztük banánból, mangóból, ananászból.

kokusz2_exkluzivutazas.hu.jpg

Inni az életelixírnek beillő kókuszlevet, a kaashi kirut kérném, kaa-nak becézik, hozzá a kókuszt vízben áztatják, és kókusztejjé érlelik. Egyébként a kókusztej szinte minden curry-s étel velejárója. Én otthon kókuszzsírral főzök. Kedvem lett megfőzni egy maldív menüsort a fahéjas-vaníliás füstölőtől illatozó konyhában. Vajon lehet itthon rihaakurut kapni?

Írta: Kiss Annamária

Exkluzív utak