Tel: + 36 30 349 1992
+36-1-301-0306

Tel: +36 1 301 0307

info@exkluzivutazas.hu

www.exkluzivutazas.hu

2. rész

A főváros, Palma de Mallorca csak 18 km innen, kecsegtetők a fakultatív programok is (pl. szigettúra a csodás Valldemossa érintésével, fürdőzési lehetőséggel, kirándulás a Sárkánybarlangba vagy a Formentor-félszigethez, varázslatos este Son Amarban, élményfürdőzés az Aqualandban), azonban mi passzív pihenésre vágyunk – a szokásos, szinte semmittevős plázs-életre –, inkább nem ficánkolunk.

Fürdőcuccba vágjuk magunkat, és lelépcsőzünk a partra. A sétányt leszámítva tényleg csak lépcsők választanak el a homokos fövenytől. A szálloda strandja se nem kicsi, se nem nagy, éppen jó. Kilenckor viszonylag korán van, hogy ha az első sorban nem is, a másodikban még találjunk szabad, megfelelő állapotú nádfedeles napernyőt, két fából készült nyugággyal. Közepesen olcsó vagy drága – ez félig töltött pohár kérdése. Kábé félóra múlva fölbukkan a vízimentő a jellegzetes life guard-os pólóban, hogy elvegye tőlünk az addigra kikészített bankókat, számlát és komfortot adva cserébe. (Az idegenvezető még a transzferbuszon ajánlotta, hogy spórolhatunk, ha kérünk a recepción elhagyott napernyőt ingyen, amit a homokba fúrva, törülközőkkel kiegészítve hasonló védelemnek érzünk az erős napsugárzás ellen, mi azonban kifizetődőnek gondoljuk a hat nap ágyban napozásért járó összeget, pláne, hogy adagolva nem tűnik csillagászatinak.)  

 

formentor_mallorca.jpg

 

Az időjárás kellemesen meleg, augusztus utolsó hetében nem elviselhetetlenül forró, az éjszakák még langyosak. A tenger hőfoka nem is lehetne ideálisabb, körülbelül huszonöt fok. Ezen a partrészen a mélység is megfelelő; nagyjából tíz méterig mellig ér, fokozatosan mélyül, a bójákig úgy nyolcvan métert lehet úszni. Tiszta a víz – nem olyan átlátszó, mint a távolabbi szigeteknél, de legalább nincs benne szennyezés. Jólesik elnyúlni és olvasgatni az árnyékban, kicsit a napon is. Ha melegünk lenne, iszunk egy hűsítő koktélt az egyik szomszédos bár teraszán. Ebédnek csak nassolgatunk, a félpanziós vacsorával megtoldva ez bőven elég.

Tetszik a kontinentális svédasztalos reggeli kínálata, kedvencem a banáncsipsz baconnel, hozzá kis paradicsomos bab és teljeskiőrlésű mini cipó, dzsúzzal. Vacsoránál sok a halas étel és a friss saláta, ám ha kevés lenne a szállodai étkezés, a városban, minden sarkon találni egy jóféle street food standot. Ahhoz képest, hogy kisvárosban vagyunk, meglepően sok nagy kávézólánc képviselteti magát, akár egy bodegában is. Frappuccinót kortyolgatva tisztára nagyvárosi hangulat lesz rajtunk úrrá. Ráadásul, körülöttünk néhány spanyol illetőségű fast fashion divatmárka üzlete hívogató, színes kirakatokkal vesz le a lábunkról. Esténként a parti sétány mentén hangulatos pubok és éttermek kínálnak kedves kiszolgálást, jó minőségű ételt-italt, plusz tengerre néző fotelágyakat, meghitt világítással. Üdítő a séta a bazársorokkal tarkított késői forgatagban, ha pedig romantikus andalgáshoz van kedv, a vacsorát közvetlenül követő időszakban a belváros kanyargós utcácskái kiváló háttérként szolgálnak.

Nyaralásunk kissé az ellentmondások bűvöletében telt; egyszerre volt nagyvilági és barátságos, zajos és csendes, harsány és visszafogott, de egyértelműen feledhetetlen és pihentető. Mallorcai vakáció – pipa!   

Írta: Kiss Annamária

Exkluzív utak