Tel: + 36 30 349 1992
+36-1-301-0306

Tel: +36 1 301 0307

info@exkluzivutazas.hu

www.exkluzivutazas.hu

Le Morne-hegy, Mauritius, az UNESCO világörökség része

 

A Le Morne-hegy Mauritius délnyugati részén, pár lépésre az Indiai-óceántól, szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A tájat uraló érdekes alakú szikla barlangjaiban a 18-19. században a mauritiusi szökött rabszolgák, a maroonok, leltek menedéket. A bujkáló rabszolgák által létrehozott települést majdnem megközelíthetetlen sziklák és erdősség védte. A mauritiusiak a Le Morne-t a rabszolgák szabadságharcának szimbólumaként tekintik ma is. És nem csak a mauritiusi nép, hanem minden nemzet, ahonnan ezek a rabszolgák származtak.

Mauritius a 17. századtól a rabszolgakereskedelem keleti központja volt. Az 1600-as évek közepén a szigetre először letelepülő hollandok Madagaszkárról hozott rabszolgákkal építtették meg az első településüket. A hollandokat a franciák követték, akik még több rabszolgát hoztak Mauritiusra. Az 1700-as évek közepén már közel ötvenezer rabszolgát tartottak nyílván. A 18. század végén a lakosság 85%-a az Indiai-óceán szigeteiről és még messzebbről is származó rabszolga volt.

A legendák szerint a rabszolga felszabadítás után, 1835. február 1-én egy csapat indult megvinni a jó hírt a Le Morne-n bujkáló rabszolgáknak, akik viszont félreértették az emberek felbukkanását, és attól való félelmükben, hogy visszahurcolják őket a rabszolgatartóikhoz, inkább leugrottak a hegyről a biztos halálba. Azóta ezen a napon tartják a Rabszolgafelszabadítás Ünnepét Mauritiuson.

mauritiusparadisehotel5.jpg

A Le Morne szikla déli lábainál jött létre a felszabadult rabszolgák települése, Trou Chenilles. A mivel falut 1945-ben elpusztította egy ciklon, így keletebbre települt át a part mentén. 1964-ben költözött át a mai Le Morne Village helyére, a hegy délkeleti oldalán. A falut főleg Creole-ok lakják, az egykori maroon rabszolgák leszármazottai. A lakosok megőrizték a hegyhez fűződő spirituális viszonyukat, hagyományaik visszaköszönnek zenéikben, táncaikban, meséikben és az ételeikben is. A Le Morne-t szent hegynek tekintik. Bár a Le Morne az UNESCO világörökségi listáján szerepel, egyelőre nem látogatható.

Az utóbbi évtizedben a Le Morne környéke jelentős fejlődéseken esett át, turisztikai zónák, lakóövezetek alakultak ki az óceán partján.

Ha Mauritius nyaralásra készül, a Le Morne hegy lábánál a fehérhomokos tengerparton mindenigényt kielégítő 5*-os luxus szállodakomplexumok várják. Mauritius utazási ajánlatainkat itt találja.

 

Exkluzív utak